12
Składniki:
- 500-700 g marchewek
- 2 cm imbiru
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżka masła
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 1 biała część pora
- 5 ząbków czosnku
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka słodkiej papryki
- 500 ml bulionu
- łyżka soku z cytryny
- 250ml mleka
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz, ostra papryka
- słonecznik
- czarny sezam
- szczypiorek
1) Rozgrzewamy olej sezamowy i masło w garnku i podsmażamy wszystkie warzywa.
2) Dorzucamy czosnek i imbir.
3) Doprawiamy łyżką słodkiej papryki i 0.5 łyżeczki ostrej papryki
4) Gdy już chwilę podsmażymy nasze warzywa dodajemy czerwone wino i dusimy około 20 min
5) Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 20 min
6) Blend-ujemy wszystko na gładką masę dodając mleko i sok z cytryny oraz pieprz.
7) Na patelni prażymy słonecznik i sezam.
8) Nakładamy, zdobimy słonecznikiem i szczypiorkiem.
Smacznego !
Filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz