#edit Niby nie mam uczulenia ale i tak mnie boli brzuch po mąkach, ktoś może coś poradzić ?
Ciasto :
- 300g mix shar mąki bezglutenowej
- szczypta soli
- drożdże 1op suchych :)
- 250ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju/oliwy
Sos:
Do blendera wrzucamy i mixujemy:
- Puszka pomidorów
- przyprawy : bazylia, oregano, sól, pieprz
- Czosnek świeży ok 5 ząbków
- Czosnek ze słoiczka ok 5 ząbków
- Do wody wsypujemy drożdże i czekamy aż zaczyn ruszy :)
- Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i nasz zaczyn i mieszamy.
- Jak będzie za rzadki dosypujemy mąki :)
- Wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od ręki i zostawiamy w bardzo ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę :)
- Jak już ciasto wyrośnie to odrywamy bo niedużym kawałku i rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto aby było cieńsze rozprowadzamy palcami.
- Dajemy sosik i troszkę sera na wierzch :)
- Pieczemy ok 8-10 min w 200 stopniach :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz