Składniki:
- 125ml ciepłego mleka
- 250g mąki
- sól
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 30g masła
- 8g drożdży suchych lub 25g mokrych
- do posmarowania : jajko + 2 łyżki mleka
Nadzienie:
- 15g cynamonu
- łyżka cukru waniliowego
- 30g cukru
- skórka z 1/2 cytryny
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0.5 szklanki cukru pudru
- Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli.
- Dodajemy zaczyn z drożdży i ciepłego mleka.
- Łączymy składniki i dodajemy jedno żółtko i jedno jajko.
- Wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy na 1.5h do wyrośnięcia.
- Rozwałkować na prostokąt.
- Posmarować roztopionym masłem.
- Posypać posypką.
- Zawijamy w roladkę.
- Pociąć na 2 cm bułeczki.
- Pokropić roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka.
- Zetrzeć na bułeczki skórkę z cytryny.
- Piec 20 min.
- Polać lukrem :)
Filmik :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz