sobota, 9 kwietnia 2016

Jak zrobić bajgle ? [Marvisiak Pełny Brzusio]

Siemanko, dzisiaj pyszne bajgle. Można je użyć do świetnego i sytego śniadania !

Ja je lubię z zielonym pesto i rukolą oraz kurczakiem i serem :)

Zapraszam do wspólnego gotowania ! :))


Składniki:


  • 227g mąki pszennej
  • 127g ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • 4g drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mak,sezam


Roztwór:

  • cukier
  • sól
  • soda

  1. Przesiać mąkę i dodać drożdże.
  2. Do ciepłej wody wsypać cukier i sól i dodać do mąki.
  3. Łączymy składniki.
  4. Lekko lepkie ciasto odstawiam na 5 min do odpoczęcia.
  5. Wyrabiać na blacie 5 min.
  6. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  7. Ugniatamy minutkę.
  8. Foliujemy i wstawiamy do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc ale nikt nie ma tyle czasu :)))
  9. Dzielimy na 4 równe części.
  10. Formujemy kulki i robimy dziurkę w środku.
  11. Do garna wlewamy z 3 litry wody i dodajemy składniki do roztworu.
  12. Gotujemy bułeczki po minucie z każdej strony.
  13. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posypujemy makiem i sezamem.
  14. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 min.
  15. Smacznego !

Filmik:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz