Ja je lubię z zielonym pesto i rukolą oraz kurczakiem i serem :)
Zapraszam do wspólnego gotowania ! :))
Składniki:
- 227g mąki pszennej
- 127g ciepłej wody
- łyżka cukru
- 4g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- mak,sezam
Roztwór:
- cukier
- sól
- soda
- Przesiać mąkę i dodać drożdże.
- Do ciepłej wody wsypać cukier i sól i dodać do mąki.
- Łączymy składniki.
- Lekko lepkie ciasto odstawiam na 5 min do odpoczęcia.
- Wyrabiać na blacie 5 min.
- Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Ugniatamy minutkę.
- Foliujemy i wstawiamy do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc ale nikt nie ma tyle czasu :)))
- Dzielimy na 4 równe części.
- Formujemy kulki i robimy dziurkę w środku.
- Do garna wlewamy z 3 litry wody i dodajemy składniki do roztworu.
- Gotujemy bułeczki po minucie z każdej strony.
- Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posypujemy makiem i sezamem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 min.
- Smacznego !
Filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz