środa, 1 czerwca 2016

Kapuśniak z czerwonym winem i kminkiem [Marvisiak Pełny Brzusio]

Świetny kapuśniak na chłodne wieczory :)



Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego
  • sól
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1kg kapusty kwaszonej
  • pół selera
  • 2 cebule
  • natka pietruszki 
  • oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml wina wytrawnego czerwonego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka kminku
  • łyżka słodkiej papryki
  • majeranek
  • pieprz, sól do smaku
  1. Gotujemy wywar z 3 litrów wody oraz mięsa. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.
  2. Do osobnej miski tarkujemy warzywa oraz dodajemy kapustę.
  3. Mięso wyciągamy i usuwamy tłuszcz.
  4. Wywar przecedzamy i dodajemy do warzyw, do garnka także dodajemy mięso.
  5. Dodajemy sos sojowy, wino, miód i przyprawy i gotujemy 30 min.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz