środa, 31 sierpnia 2016

Świetnie wyrośnięte chlebki pita - Chlebek Pita [Marvisiak Pełny Brzusio]

Hej hej,


Po powrocie z Grecji, siedząc w kanapie w swoim mieszkaniu zachciało mi się wrócić do smaków z wakacji, pomyślałem więc ... PITA ! Tak, to jest coś niesamowitego, postanowiłem zrobić własne i powiem wam, że są konkurencyjne ! ;)


Przepis na dwie sztuki.

Składniki :

180g mąki
5g suchych drożdży
110g wody ciepłej
Pół łyżeczki soli
5g oliwy z oliwek


Co robimy

1) Do wody wsypujemy drożdże
2) Mąkę przesiewamy i dodajemy sól i oliwę
3) Kiedy na wodzie pojawią się drożdżowe bąbelki wlewamy zaczyn do mąki
4) Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie
5) Dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na grubość 0.5 cm około oczywiście ;)
6) Odstawiamy na blachę i czekamy ok 40 min aż wyrosną
7) Nagrzewamy piekarnik razem z blachą do 220 stopni
8) Pieczemy aż się zarumieni, ok 10 min


Pamiętajcie aby nagrzać blachę na która kładziemy nasze chlebki bo słabo wyrośnie.

Przekrajany dopiero jak chlebek będzie trochę ostygnięty.





Niebawem tu pojawi się filmik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz